Skovårdstips

Att sköta om sina skor förlänger deras livslängd. Här kommer några smarta tips på hur du enkelt sköter om och förlänger hållbarheten på dina favoriter.

Nya skor
När dina skor är nya är de inte impregnerade mot smuts och väta. Ett tips är att börja med att putsa skorna med lämplig skokräm, fetta in eller impregnera skorna innan du använder dem första gången. Då förlänger du skornas livslängd.

Gamla skor
Går till din skomakare direkt någonting går sönder; en klack lossnar, sulan spricker eller lossnar från skon… Ju längre du använder en trasig sko desto svårare blir den för mig att laga.

Impregnering
Trots revolutionerande material som GoreTex™, finns det inga helt vattentäta skor förutom gummistövlar. Det finns däremot material som är mer eller mindre vattenavstötande, och du kan förbättra detta genom att själv impregnera skorna med impregneringsspray innan du börjar använda dem. Spraya ordentligt i sulkanten och lite lättare sprayduschar över resten av skon.

Byt skor ofta
Skor behöver också vila, så bär inte samma skor dag ut och dag in. Alternera mellan två–tre par, så räcker dina skor längre.

Behåll formen
För att behålla formen på dina skinnskor bör du använda skoblock i cederträ. Cederträ motverkar dessutom dålig lukt i skorna. Skoblock av toppkvalitet finns att köpa hos mig.

Blöta skor
Torka alltid genomblöta skor i rumstemperatur. Aldrig över element, i torkskåp, med hårtork, värmepistol eller med andra ”kreativa” värmekällor. Tidningspapper i skorna fungerar bra, men bäst är skoblock.

Saltränder
Du tar lättast bort vita saltränder med vatten med ett par droppar citron i. Massera försiktigt bort ränderna. Om du inte tar bort saltränderna kommer skinnet att torka ut och spricka.

Mocka
Mockaskor är känsliga för fukt, så är det spöregn eller blött ute låt dem stå kvar hemma. Det går att impregnera även mocka. Har du fått fläckar på mocka tar du bäst bort dem med ett rengöringsgummiblock, som finns att köpa här.

Dålig lukt
Har dina skor tendens att lukta illa p.g.a. fotsvett så finns två enkla tips. Det första är att byta strumpor och skor oftare än du brukar idag. Använd inte samma skor tvådagar i rad. Det andra är att använda skodeo och skoblock i cederträ. Cederträ tar upp fukt och lukt effektivt!

Mycket smutsiga och leriga skor
Om du varit ute i leråkern med finskorna, låt dem torka (med lera och smuts på). När det torkat pillar du försiktigt bort den grova smutsen, borsta sedan bort löst material. Använd en lätt fuktad trasa för att få bort det sista. Torka av helt, och putsa upp/impregnera/fetta in dem beroende på vilken typ av sko det är.

Grova skinnskor
Även grova skinnskor behöver omvårdnad. De bör fettas in innan du börjar använda dem. Du hittar passande produkter hos mig.

Sneakers
Impregnera dina sneakers innan du börjar använda dem. Om de blir smutsiga gör rent dem med en mild tvållösning. En gammal tandborste brukar fungera mycket bra för att försiktigt skrubba bort fläckar. Efteråt, torka av försiktigt med trasa eller svamp. Om du har vita sneakers som blivit lite slitna i färgen, har vi en vit täckande skokräm speciellt framtagen för sneakers.

Tvätta aldrig skor i tvättmaskin!
Detta husmorstips ger ofta ett par bländande vita träningsskor men det är också ett säkert sätt att minska livslängden på dina skor. Det som händer är att det kryper ner vatten i sömmar och dylikt som inte riktigt torkar ur. Det resulterar i sin tur i att gummi och syntetmaterial efter ett tag kan börja ruttna, och då har du mer luktproblem än bara fotsvett. Limfogar brukar också spricka. Skor som blivit tvättade i tvättmaskin kan inte reklameras, då leverantörerna i sina skötselråd avråder att tvätta skorna i maskin.

Använd rätt skovårdsprodukt till rätt sko – fråga mig om du är osäker.
Vi har de flesta produkter du behöver för att sköta olika typer av skor i olika material.