Om Ansgars eftr

Ansgars är ett av de äldsta skomakerierna i Östersund och togs över av Einar Ansgar år 1948. På den tiden såg man sina ägodelar som investeringar. De vårdades ömt och gick i arv från generation till generation – så även skor. Det fanns otaliga skomakerier i vår stad och på 60-talet fanns fortfarande 22 av dessa kvar. Idag är vi endast tre stycken – ett tydligt tecken på att människor numera hellre slänger än vårdar sina skinnskor. Det är synd tycker jag!

Den 1 juli år 1963 tog min föregångare Vincent Erikson över verksamheten. Han arbetade först ensam och sedan tillsammans med sin fru Ingegerd, som var utbildad tandsköterska. De drev Ansgars Skomakeri eftr. långt förbi pensionsåldern. Än idag kommer både Ingegerd och Vincent in då och då för att ge mig en hjälpande hand och dela med sig av sin gedigna kunskap i hantverket.

Jag började praktisera på Ansgars och föll pladask för hantverket, skomakeriet och hållbarhetstänket. Jag tog över företaget den 1 juli 2009, fick mitt gesällbrev 2013 och siktar nu på Mästarbrevet.

Jag värnar om ett hållbart samhälle. Därför älskar jag produkter av hög kvalitet som är värda att vårda. Kanske är det därför skomakaryrket tilltalar mig så mycket. Och självklart är det därför jag säljer handgjorda engelska kvalitetsskor!

/Skomakare Elisabet Jansson

Sveriges skomakarmästares förbund

Sköt om din sko – den blir snyggare och skönare med åren.

Stamp_2